Petitie voor Malalai Joya

Petitie voor Malalai Joya
De koppeling in de afbeelding verwijst naar de SP-afdeling in Heerhugowaard die een handtekeningenactie voor haar is gestart om haar weer op te nemen in het Afghaanse parlement. (2008)

zaterdag 24 mei 2008

Human Rights Watch roept op om Malalai Joya weer in parlement op te nemen

Malalai Joya is een Afghaans parlementslid dat vorig jaar uit het parlement is gezet. De politica die afkomstig is uit de westelijke provincie Farah staat erom bekend dat ze onomwonden haar mening geeft.

Ze heeft het Afghaanse parlement eens vergeleken met een “beestenstal”, maar ze zei daarna in een interview dat deze woorden uit de context waren gerukt.

In het actualiteitenprogramma EenVandaag werd zaterdag aandacht besteed aan Malalai Joya.

Door beschuldigingen in het parlement die gericht waren tegen collega-parlementariërs is ze vorig jaar uit het parlement van Afghanistan verwijderd.

Nederland
Over de Nederlandse missie in Afghanistan zei ze in EenVandaag “dat die jammerlijk zal mislukken als Nederland de “boevenbende” blijft steunen die na 11 september door de Amerikanen in het zadel is geholpen”.

Joya zegt “dat hoe men ook over Afghanistan denkt, het nog lang geen democratie is en dat misdadigers er nog steeds de meeste macht hebben”.

Malalai Joya is volgens EenVandaag niet zomaar een parlementslid. Ze wordt bijna dagelijks bedreigd en al vier keer overleefde ze een aanslag. Dit komt door haar openlijke kritiek op haar mede-parlementsleden.

Mensenrechtenschendingen
In de huidige regering van Afghanistan zitten mensen die beschuldigd worden van onder meer schendingen van de mensenrechten.

Volgens Joya hebben leden die nu in het parlement zitting hebben in het verleden het land geruïneerd. Ook (voormalige) krijsheren bekleden nu hoge functies.

Waarnemers hebben verschillende keren gezegd dat er mensen momenteel veel macht hebben, maar dat het buigen of barsten is voor de Afghaanse regering, omdat de steun van (voormalige) krijgsheren nog onontbeerlijk zou zijn voor de regering Karzai.

Leden die deel uitmaakten van de Noordelijke Alliantie, die de Amerikanen hielpen om het bewind van de Taliban omver te werpen, staan ook op hun strepen en willen meedelen in de macht.

Oproep Malalai Joya weer in parlement op te nemen

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft onlangs opgeroepen om haar weer toe te laten tot het parlement. Ze is uit het parlement gezet tot het einde van de termijn in 2009 waarop het huidige parlement dient.

Ze levert felle kritiek op voormalige Afghaanse krijgsheren, waarvan er momenteel veel zitting hebben in het parlement en waarvan velen beschuldigd zijn van oorlogsmisdaden.

Tijdens een zitting werd ze een keer aangevallen. Ze zegt te vrezen voor haar leven, en daarom verblijft ze elke dag steeds op verschillende plaatsen en op geheime adressen. Ze zegt ook dat de Afghaanse regering haar geen toestemming geeft om te reizen.

Human Rights Watch zegt dat haar situatie een test is voor de Afghaanse president Hamid Karzai.

De mensenrechtenorganisatie is van mening dat als Joya opnieuw in het parlement wordt geïnstalleerd, dan ook vrouwen die onverbloemd voor hun mening uitkomen een rol spelen in de wederopbouw van het land.